איזה מוצרי חשמל צריך לבית  היהודי?

אם אתם לקראת מעבר לדירה חדשה, או חתונה שלכם או של הילדים שלכם, או פשוט עוברים תהליך של התחזקות. ואתם שואלים את עצמכם, אלו מכשירי חשמל צריך שיהיה בבית היהודי? אז במאמר הבא נכתוב על שלושה מוצרי חשמל שהם ‘חובה’ בכל בית יהודי שומר מצוות בכלל ושומר שבת בפרט. ישנם אתרים נגישים במחירים מצוינים לרכישת מוצרי חשמל אלו, וזה קלי קלות להשיג אותם לבית שלכם באיכות טובה, ובמחיר מצוין.

פלטה של שבת

אולי המוצר החשמלי שהכי מזוהה עם הבית היהודי הינו פלטה חשמלית, טס של מתכת שמתחתיו יש גוף חימום שפועל על חום קבוע, ללא תרמוסטט. כל בית שומר שבת חייב שיהיה לו אחת כזו לפחות, הסיבה לכך פשוטה: אלקים אמר בתורתו “לא תבערו אש בכל משובותיכם ביום השבת” כלומר אסור להבעיר אש (או גוף חימום חשמלי) וכמו כן יש איסור מהתורה על בישול.

 אמנם, אין חובה לאכול מאכלים קרים בשבת, ואדרבה, נאמר בנביא “וקראת לשבת עונג” שיש מצווה להתענג וליהנות ממאכלי השבת, בצורה המותרת על פי חוקי האלקים בתורתו. וכך, הראש היהודי עבד שעות נוספות ומצא פיתרון נהדר: פלטה חשמלית, שעובדת עוד מלפני השבת, החום נשאר בה קבוע, כך שלא צריך להדליק אותה, להגדיל את האש וגוף החימום שבה, ולכן אין בו שום חשש לאיסור מלאכת ‘מבעיר’ (מדליק אש, מגדיל את החום) בשבת.

וכמו כן, מכיון שהפלטה איננה מבשלת ממש כמו אש של כיריים של גז, או כמו תנור עם מאות מעלות חום – הרי שמותר להניח על הפלטה מאכל או תבשיל (סיר, שהתבשיל) שהוא התבשל כל צרכו, כלומר לא צריך יותר תוספת בישול, הוא כבר מוכן עכשיו, וכל מה שהוא צריך זה רק חימום. אז ניתן לשים את התבשיל בערב שבת, ואף בשבת (אם מדובר על תבשיל ללא נוזלים) את המאכלים המוכנים הקרים על הפלטה על מנת לאכול מאכלים חמים בשבת, וכל המענג את השבת זוכה לנחלה בלי מיצרים, כמו שכתוב וקראת לשבת עונג ולקדוש ה’ מכובד אז תתענג על ה’ והרכבותיך על במותי ארץ כי פי ה’ דיבר.

שעון שבת –

עוד פתרון הלכתי נהדר: שעון שבת. העיקרון הוא שאסור להדליק אור או להפעיל מכשיר חשמלי בשבת עצמה. אולם, מצד שני אין שום בעיה להפעיל מכשיר חשמלי לפני שבת, באופן שהמשך הפעולה שלו תהיה בשבת. לדוגמא: ניתן להדליק את האור ביום שישי, ולהנות מאור החשמל בבית במהלך השבת.

ניקח לדוגמא שבתות האביב הארוכות, שבהם נעים וקריר בלילה, אבל ממש חם במהלך היום במקומות רבים בארץ. ביום חול, פשוט היינו מדליקים את המזגן במהלך היום, ומכבים אותו בלילה, אך איך אפשר לעשות זאת בשבת, בה אסור ללחוץ על מתגי החשמל או להדליק מוצרים חשמליים כמו מזגן? הפתרון היצירתי לכך הוא שעון שבת: מחברים את ‘שעון השבת’ שהוא כעין קופסת פלסטיק קטנה, שמגשרת בין התקע של המזגן (או מכשיר חשמלי אחר לחילופין) לבין השקע שבקיר.

 ניתן להגדיר לו באלו שעות החשמל יכול לעבור דרכו (כלומר שהמזגן יעבוד) ובאלו שעות החשמל לא יכול לעבוד דרכו (כלומר שגם אם המזגן ‘בכפתור דלוק’, לא יגיע החשמל למזגן עצמו ולכן בפועל הוא יהיה כבוי. באופן שמידי ערב שבת, נדליק את המזגן עם השלט, ולאחר מכן נכוון את שעון השבת לעשות הנכונות, כך שנוכל ליהנות מבית קריר ונעים במהלך היום והלילה, מבלי לקפוא מקור בלילות הקרים ומבלי להינמס מחום בימים החמים.

מיחם

מוצר חשמלי חובה נוסף לבית היהודי – מיחם מים חמים לשבת. העיקרון הוא פשוט, מצד אחד אסור לבשל בשבת, מצד שני אנחנו רוצים לשתות תה או קפה חם במהלך השבת, כיצד ניתן לפתור את הבעיה? פשוט השתמש במיחם חשמלי. המיחם הינו מיכל מים גדול (מגיע בגדלים שונים, כעשרות כוסות מים), אותו ממלאים במים עוד מלפני השבת. לוחצים על כפתור ‘הרתחה’ והמיחם עובד כמו קומקום חשמלי, כלומר מרתיח את המים שבפנים עד שהם מבעבעים. בשלב הזה עלינו ללחוץ על כפתור “שבת” (מלבד במיחמים חשמליים מתוחכמים שבהם המעבר בין המצבים נעשה באופן אוטומטי, ללא שצורך מגע יד נוסף).

מאותו רגע ועד שנכבה את המיחם בסוף השבת, גוף החימום במיחם ישמור על מים חמים בטמפרטורה של מים קרוב לרותחים, ובלשון הגמרא: “בחום שהיד סולדת בו”. בשבת עצמה ניתן להשתמש במים החמים מהמיחם, אך בהגבלות של הלכות בישול, שכן אין לערות מהמים שבמיחם הרותחים על דבר שהמים החמים יבשלו אותו (כמו עלי תה, תיונים) אלא דווקא על דבר שהוא כבר התבשל לפני כן (כגון נס קפה), אלא אם כן מערים את המים החמים מהמיחם לכוס נוספת ומשם הלאה, עד ששופכים את המים על התיונים.